notícies notícies

Mor la compositora valenciana Dolores Sendra Bordes

La compositora, pianista, musicòloga i soprano valenciana, nascuda a Pego (Alacant) el 20 d’abril de 1927, ha faltat hui dia 15 de gener de 2019, a les 13h, envoltada de la seua família.

Dolores Sendra va cursar les carreres de piano i de composició de la mà de Sr. Manuel Palau, en el Conservatori de València, on va culminar la seva faceta formativa amb el primer premi Fi de Carrera i la interpretació, poc després, en el Teatre Principal, del Concert Dramàtic del seu mestre, dirigida pel mateix autor.

En 1955 viatja a Caracas (Veneçuela), on viurà durant 18 anys, estudiarà cant i exercirà la docència com a professora de Solfeig i de Piano en diferents centres educatius, oferint nombrosos concerts tant com pianista com soprano.

Després del seu retorn a Espanya, a més de la continuació de les seves facetes docent i interpretativa, serà la primera directora i professora de solfeig i piano en l’Institut de Música de Xàbia – actual Conservatori Municipal –, exercint també la funció de Jutge de Districte substitut i, en la seva labor de divulgació cultural, durant diversos anys, presenta el programa radiofònic que va titular Policromies Sonores.

Com a compositora compta en el seu catàleg amb més de mig centenar d’obres, entre les quals trobem peces per a cor; veu i piano; piano sol; i música simfònica, amb obres tant per a orquestra com per a banda, sent d’especial esment l’Himne oficial de Pego, estrenat en 1949.

Entre els seus guardons, destaca el primer premi en el Concurs de Composicions Musicals Inèdites, en 1951, per la seva obra per a piano Tocata; així com accèssit pel seu lied Marina i la distinció com a Insigne de la Música Valenciana, per la M.I. Acadèmia de la Música Valenciana, en 2017.

En la seva labor musicològica, va recopilar i va estudiar el folklore musical valencià, havent-se publicat alguns dels seus treballs en els Quaderns de Música Valenciana, publicació dirigida per Manuel Palau i coordinada per l’Institut Valencià de Musicologia “Alfons el Magnànim” de la Diputació de València.