noticies noticies

La igualtat i la sostenibilitat, banderes de les festes de Pego

L’Ajuntament distribuirà 6.000 gots reutilitzables amb missatges en favor de la festa sense violència masclista i l’equitat entre sexes

El municipi de Pego inicia hui les seues festes locals. Uns festejos que tindran com a banderes la igualtat i la sostenibilitat. Per a això el consistori ha preparat una campanya amb diverses accions dirigides a visibilitzar i potenciar estes dos facetes. La primera d’elles serà la distribució de 6.000 gots reutilitzables durant algunes de les revetles programades per als pròxims dies.

L’objectiu és doble, d’una banda apostar per uns festejos més sostenibles, “volem que la gent puga utilitzar el mateix got i reduir l’ús de gots d’un sol ús de plàstic”, apunta el regidor de Servicis i Qualitat Urbana, Ricardo Sendra. A més estos gots, tindran un clar missatge en suport a la igualtat: ‘Per unes festes igualitàries’. Explica la regidora d’Igualtat i Diversitat, Paula Orihuel, que l’objectiu és “conscienciar i celebrar les festes amb responsabilitat, promovent que siguen segures i lliures de violència contra les dones”.

Els edils expliquen que es repartirà un got per a cada fester i festera de Moros i Cristians, que podran utilitzar durant tots els dies de festa. Els gots també es distribuiran entre els veïns i veïnes del municipi durant alguns dels actes fixats en la programació festera, principalment en les revetles.”Hi haurà una caseta destinada exclusivament a l’intercanvi de gots, on la gent podrà comprar-los per un euro la unitat. En finalitzar els festejos podrà retornar el got i recuperar l’euro. D’esta manera promovem la reutilització i evitem l’ús innecessari de residus de plàstic, contribuint en unes festes més netes i respectuoses amb el medi ambient”.

A més d’esta proposta, també es distribuiran entre els locals de restauració tovalloneres especials amb un codi QR que enllaça a una guia detallada sobre quins passos s’han de seguir en cas d’agressió o com actuar enfront d’una situació de violència masclista. “Amb esta guia volem proporcionar tota la informació necessària i recursos a tots els assistents, promovent unes festes més segures i lliures de violència”, indica Orihuel.

Respecte al foment de la igualtat, remarca l’edil, també s’instal·laran punts violeta i arc de Sant Martí durant les revetles, “fem de les festes de Pego una celebració on tots i totes ens asseiem segurs, respectats i compromesos amb el nostre entorn”.

Per part seua, Sendra agraïx la col·laboració de la SAV (Agricultors de la Vega de València), empresa encarregada de la neteja, qui ha col·laborat en la confecció dels gots. “A més realitzaran un pla especial de treball per a mantindre els carrers del municipi netes en tots moment, intentaran que no es note el pas de les festes pels carrers i recintes municipals”.

La música, protagonista de la programació

La sostenibilitat i la igualtat seran les banderes de les festes locals de Pego, i la música la principal protagonista. De fet serà present en la majoria dels dies de la programació festiva que arranca hui divendres 21 de juny i finalitzaran el 6 de juliol.

Per a nit estan programats dos actes musicals, a les 22 hores a l’Església de l’Asunción, el concert de l’Orfeó de Pego que interpretarà al costat del Cor de Cambra Renaixença d’Altea. A les 23 hores tindrà lloc una discomòbil en el Poliesportiu Municipal.

Altres tres cites musicals tindran lloc demà dissabte 15 de juny. A les 20 hores se celebrarà un concert de l’Agrupació Musical de Pego en la Plaça Franciscanes de la Puríssima Concepció. A les 22 hores tindrà lloc la Nit del Major: sopar i ball en el Passeig Cervantes i a les 23.30 hores hi haurà concert de rock en el Poliesportiu Municipal amb els grups Kela, Colomet, Quint i Ferreteria Rosario.

El diumenge 23, dia de San Cristòfol, se celebrarà la tradicional desfilada de vehicles després de la missa de les 11 hores. I la música tornarà a les 20.30 hores amb el concert d’Andreu Valor, en el Passeig Cervantes.

També sonarà la música durant les desfilades de Moros i Cristians que arrancaran el dijous 27 i finalitzaran el diumenge 30. A més d’en les desfilades, hi haurà ‘ball i revetlla’ amb l’orquestra L’Ànec el dijous; i el cara a cara de l’orquestra La Tribu i la macro discomòbil Wonder On Tour, el dissabte a mitjanit.

La banda de cornetes i tambors de la confraria de l’Ecce Homo farà sonar la seua música pels carrers del municipi el dilluns 1, primer amb un cercaviles i posteriorment un concert en la plaça de l’Ecce Homo.

El dimarts 2 de juliol serà el torn de la Clandestina que celebrarà un concert a les 20.30 hores en l’Ermita de Sant Josep; i a les 00.25 hores se celebrarà la ‘Revetlla’ al Pla de la Font, a càrrec de l’orquestra Montecarlo.

L’últim dels esdeveniments musicals serà el dissabte 6 de juliol, amb el Tardeo que tindrà lloc en el Poliesportiu Municipal i en el qual tocarà l’orquestra La Flama.

El més destacable

A més de la música, guanyen importància els més xicotets. S’ha programat per als xiquets i xiquetes del municipi diferents activitats. El primer dia, el 25 de juny, hi haurà activitats aquàtiques, una actuació de ball a la Font dels Nimfes. El dimecres 26 se celebraran jocs clàssics i activitats aquàtiques i una altra actuació de ball a la vesprada. L’últim dia pensat per als xiquets es dedicarà a l’esport amb activitats en el Passeig Cervantes i una partida de pilota valenciana i altres activitats com a escacs escolars, voleibol o altres activitats a càrrec del club ciclista. A més s’organitzarà una oca gegant amb temàtica de corresponsabilitat. “Hem intentat confeccionar una programació per a tots els públics, per això agraïm a totes les associacions que han col·laborat, participen de manera activa o ens han tirat una mà per a poder tirar avant tot el programa de festes. El més important és que els veïns i les veïnes de Pego òmpliguen els carrers de la nostra localitat en tots els actes”, apunta la regidora de Festes, Anna Llopis.

Els tres regidors destaquen també la importància d’haver treballat conjuntament les tres regidories. “Cada departament aporta el seu granet d’arena per tal d’aconseguir millorar les festes, tant en l’aspecte purament festiu com en els apartats d’igualtat i sostenibilitat”.

 

Publicat en: